Shabby chic

Om du frågar inredningsbloggare om den hetaste trenden de senaste åren lär shabby chic stå högt upp på mångas listor. Den fick ett stort genombrott i Sverige under början av 2010-talet och har sedan dess fortsatt att växa i rask takt. I Storbritannien har den funnits ännu längre då den lanserades redan på 1980-talet för att explodera i omfattning under årtiondet därpå. Sedan dess har den ständigt funnits med i heminredningsmagasin och den fortsätter att fascinera människor över hela världen.

Ett av de mest påfallande elementen i inredningsstilen är att den ofta använder sig av en estetik där inredningen ser sliten ut. Ofta kan det vara så att möblerna eller detaljerna är äldre och därför har utsatts för ett naturligt slitage men lika ofta har de tillverkats på det sättet för att de ska få en snygg yta. Ett exempel på det är möbler som har sandpapprats för att ge ett råare yttre istället för en glansig lackering som är populär inom andra inredningsstilar.

Wood texture background

En annan viktig aspekt av shabby chic-stilen är att den inte gör någon skarp åtskillnad mellan utomhus- och inomhusmöbler. Det betyder att samma typ av soffa kan återfinnas i trädgården eller i vardagsrummet. Eftersom möblerna har den där ruffigare framtoningen går de utmärkt att använda i båda sammanhangen. Shabby chic inkorporerar också ofta detaljer som kanske till en början inte ser ut som intressanta för en inredare. Gamla fruktlådor och arbetsredskap är exempel på sådant som kan dekorera ett hem för en shabby chic-entusiast.

Trä är det vanligaste materialet som en shabby chic-inspirerad inredare arbetar med eftersom det är lätt att forma efter eget tycke och smak. Med hjälp av sandpapper går det att få fram träets naturliga egenskaper och det skapar en lantlig känsla i rummet. Ett annat material som är populärt inom stilen är järn. Precis som när det gäller trä är järnet ofta väderbitet för att framkalla känslan av slitage. Om det finns någon färg som bättre än någon annan symboliserar shabby chic är det utan tvekan vitt. Den finns i många olika nyanser och återkommer ständigt i många olika former. Om du vill fräscha upp ditt hem med nya färger kan du anlita en målare Stockholm.