Lantliga inredningsdetaljer

Om du har ett torp eller ett gårdshus är chansen stor att du vill ha en lantlig inredning i det. Så resonerar åtminstone en stor del av svenska folket vilket har lett till en stor ökning av intresset för den lantliga stilen. En lantlig inredningsstil innefattar dock ett brett spektrum där alltifrån allmoge till shabby chic finns representerat – så om du vill att ditt hem ska vara enhetligt inrett kan det vara bra att specificera din smak. Den lantliga stilen kan finnas i alla detaljer i hemmet och möjligheterna till variation är oändliga.

En viktig detalj i en lantlig inredningsstil brukar vara tapeterna. Om du någon gång har besökt ett torp eller hus som inreddes förr i tiden lär du ha lagt märke till att väggarna ser ut på ett särskilt sätt. Ofta är tapeterna designade på ett gammaldags vis vilket brukar innebära fina mönster, oftast med blommor. Mönstrade tapeter var nämligen något som majoriteten av befolkningen hade och även de som hade ett tunnare lönekuvert såg till att kosta på sig det när det var dags att snygga till väggarna. Idag finns det många moderna reproduktioner att välja på som fångar den autentiska känslan från förr.

Interior view of a converted barn

Ett annat sätt att skapa en lantlig känsla i hemmet är att köpa äldre produkter på second hand. Då behöver du inte nöja dig med moderna kopior eftersom det finns gott om föremål som bevarats från tidigare generationer. Kanske har du till och med ett eget arvegods från din far- och morföräldrar. Att ha antikviteter som redan finns i släkten framme ger ett personligt intryck och öppnar upp för många roliga berättelser på middagsbjudningar. Dessutom ger de ett härligt affektionsvärde som är svårt att slå med nyare inköp.

Om du gillar lantlig stil lär köket vara en av de första platserna som du vill inreda. Det var nämligen en central punkt i alla gamla lanthem och det avspeglar sig i inredningen. Kanske har du en gammaldags vedspis för att verkligen inge känslan av ett mysigt 1800-talshem? Du kan också köpa mönstrat porslin för att få till den rätta atmosfären. Det brukar finnas tillgängligt på loppis där du ofta kan fynda äldre prylar till ett billigt pris.