Allmogemöbler

Inredningsstilar finns det gott om, men det är få som har samma elegans som allmogestilen. Om du gillar den lantliga stilen lär allmoge falla dig i smaken. I takt med att den genomsnittlige svensken har fått ett allt större intresse för heminredning har också intresset för äldre inredningsstilar ökat. Det är en gammal sanning att allt mode kommer igen – och det gäller också inom heminredning. Det är en anledning till allmoge nu under första delen av 2000-talet har kommit att bli en av de mest populära stilarna i Sverige. Det har också lett till ett betydligt större tryck på antikviteter i genren.

Den mest prominenta delen av allmogestilen lär vara möblerna. Eftersom allmogen uppkom när Sverige var ett bondesamhälle är allmogemöbler relativt lätta att känna igen. I de flesta fall är de tillverkade i trä eftersom det är en vara som det alltid har funnits gott om i Sverige. Förr i tiden hade många bönder tillgång till materialet antingen från sin egen gård eller någon granne. Det innebar att trämöblerna var enklare att tillverka och det ledde till att fler funktionella möbler tillverkades.Allmogemöbler 22

En annan aspekt av allmogemöblerna är att de vid en första anblick ser rena och avskalade ut. Till skillnad från senare års mer intrikata formgivningar har allmogemöbler alltid satt funktionaliteten först. Det gör att en allmogemöbel som en pinnstol eller pall har blivit eftertraktade i takt med att allmogestilen vunnit terräng. En äkta allmogemöbel med anor från ett par hundra år i tiden kan utan svårighet säljas för flera tusen på auktion. Eftersom möblerna tillverkades i god kvalitet är många av möblerna fortfarande i gott skick vilket gör att de kan fortsätta att användas i svenska hem idag.

Om en möbel är signerad av en känd möbeldesigner lär de dock vara betydligt dyrare än bara några tusenlappar. En av Sveriges kändaste konstnärer är Carl Larsson. Medan han målade framgångsrika tavlor var det hans fru Karin som stod för formgivningen av möbler. Hon låg bakom några av de mest berömda möblerna i allmogestil.