Att lägga trägolv

Få saker känns så genuint lantliga som ett rejält, naturligt trägolv. Vill man ha en lantlig inredning är detta således den bästa grunden man kan få. Det behöver inte heller innebära så mycket jobb som man skulle kunna tro att lägga in ett nytt trägolv. Man behöver till exempel inte riva upp det gamla golvet och lägga in underlagspapp för att dämpa stegen, utan kan helt enkelt låta det gamla golvet ligga kvar under. När man är klar med sitt trägolv har man dessutom ett hållbart golv som kan användas av flera generationer om det sköts om.still-life-789624_960_720

Det finns en stor variation av träslag att välja mellan, som har olika egenskaper, färg och utseende. Här får smak och tycke avgöra. På Byggmax.se finns en mängd olika golv att välja mellan, där man både kan hitta inspiration och handla. När man väl har bestämt sig bör man dock tänka på att man lägger golvet i rummets längdriktning – ett golv i samma riktning som golvets kortsida kan ge ett plottrigt intryck.

När man sedan väl ska lägga golvet är det allra viktigaste att man är noggrann i början. Det första skiftet är nämligen det som är svårast, eftersom det måste bli helt rakt. Detta kan man kontrollera genom att spänna upp ett snöre längs med golvets längdriktning mot noten. Man måste också lägga till en luftspalt på mellan 5 och 10 millimeter mellan golvplankan och väggen runt om. För att luftspalten inte ska försvinna eller förändras i storlek medan man lägger resten av golvet kan man hålla den på plats med hjälp av kilar.

Trägolv kan ibland vara dyra, så för att undvika skador och för att spara på materialet så mycket som möjligt finns det två saker du ska tänka på när du lägger trägolv. För det första bör du använda golvskruv med extra liten skruvskalle när du fäster plankorna, för att det inte ska bildas sprickor i plankorna. För det andra bör du alltid påbörja nästa skift med det som blev över från föregående skift.

När golvet är klart kan du njuta av ett rum med lantlig känsla i ditt hem. Tänk på att tvätta golvet med återfettande såpa, och olja in golvet tre år efter inläggningen, så kommer du att kunna njuta av det länge.