Chalk paint

Redan för några år sedan var Chalk paint överallt på sociala medier. Varenda bloggare tycktes lovprisa och måla om sina möbler med den vackra och praktiska färger. Men vad är egentligen Chalk paint och hur målar man med den? Det ska vi berätta om i den här texten. Vet du till exempel vem som är upphovskvinna till färgen, i vilka färger den finns och vilka material man kan måla med den? Om du läser vidare ska du alldeles strax få reda på det. När du läst färdigt kommer säkert även du att vara sugen på att köpa en burk.

En mångsidig färg

Upphovskvinnan till Chalk paint heter Annie Sloan. Hon är en av världens mest respekterade färgexperter och har skrivit hela tjugo böcker i ämnet. Färgen Chalk paint är faktiskt inte något nytt påfund utan utvecklades av Annie redan under 1990-talet. Färgen som finns i alla regnbågens färger är helt luktfri och giftfri. Den har också den fördelaktiga egenskapen att den fäster på nästan alla ytor. Du kan med andra ord måla både golv, väggar och möbler med denna färg. Det gör att den lätt låter dig måla om köket och följa årets kökstrender. Med olika målningstekniker kan du få allt ifrån en patinerad till modern och blank yta.

Hur målar man med färgen

Oftast krävs inget större förarbete innan du målar. Du behöver bara rengöra den yta du tänkt att måla med hjälp av lite vatten och diskmedel. Om det du tänkt måla är mycket blankt kan det dock vara bra att rugga upp ytan lite lätt med hjälp av ett sandpapper så att färgen verkligen fäster. Vill du sedan göra ytan på det du målat lite extra hållbar, kan du behandla den med Annie Sloan soft wax. Det ger en yta som blir blank och slitstark. Om du är sugen på att experimentera med färg är Chalk paint verkligen att rekommendera eftersom den är så lättarbetad.