Inred med okonventionella material

Svensk inredning kan ofta kännas lite strömlinjeformad. På ett sätt är det trevligt att vi har en distinkt tradition som man känner igen sig i men det kan också bli lite för mycket av det goda och därför en smula förutsägbart. Nu tänker vi på sådant som vitmålade väggar, stora fönster och trägolv. De flesta är överens om vad som är klassisk skandinavisk stil och många försöker också att hålla sig inom ramarna för den. I det här inlägget kommer vi ta ut svängarna rejält och tipsa om material som inte förekommer så ofta som inredning i svenska hem, men som kan hjälpa dig att skapa såväl eleganta som effektfulla rum. Vissa material som vi vill lyfta fram förekommer ofta i huskonstruktioner men är sällan synliga i våra hem. Andra material är mer ovanliga i hus men har egenskaper som gör att de passar riktigt bra in i vissa miljöer.

Betong kan vara snyggt!

Betong är ett hållbart material som spelar en viktig roll i många moderna byggprojekt. Det är dock ganska ovanligt att man ser betongen utan den kläs i andra material och är en del av konstruktionen. I andra kulturer är det dock vanligt att man bearbetar en betongyta på ett sådant sätt att den blir vacker, tålig och till och med skön att gå på, om det är fråga om ett golv. Utseendet kan ofta bli levande med många nyanser och fina linjer, ungefär som en marmorerad yta. Betong är även snyggt som köksbänk, och det är något av en trend idag bland inredningsintresserade som är ute efter en modern stil. Sådana bänkar blir dock så tunga att de i regel måste gjutas på plats, vilket kan bli dyrt även om materialet är förhållandevis billigt. Planerar du att renovera för att få upp priset inför en försäljning? det kan bli lukrativt i slutändan att välja material som gör så att din fastighet sticker ut från mängden. När vi ändå varit inne på marmorering så är marmor ett mycket elegant materialval. Inte minst i våtutrymmen.

Bygg med återvunna material

Visste du att återvunna bildäck spelar en viktig roll i vissa moderna konstruktioner där man vill bygga så miljövänligt som möjligt? De kan återvinnas och packas med jord vilket ger ett byggnadsmaterial där man förlorar väldigt lite värme via väggarna. Utvändigt är sådana konstruktioner ofta helt täckta med med jord men invändigt kan man se däckstrukturen, om väggarna inte putsas förstås. Även glasflaskor kan återvinnas och gjutas in i betongväggar. Det skapar, särskilt om flaskorna är av olika färg, ett intressant ljusinsläpp. Tegeltak dominerar i vårt land, men är dock bara ett av många alternativ när det gäller takbeklädnad. Du kan även täcka ett tak till exempel med takplåt, vass eller impregnerat trä. Det gäller dock att man vet vad man håller på med och har en tillräcklig lutning på taket så att vatten inte tränger in. Det som är ovanligt idag kan ha varit standard tidigare i historien men det finns även material som är tekniskt avancerade och aldrig tidigare kunnat användas. Takpannor med solceller är ett exempel.