Ett hem för ett socialt liv

Idag är det sällan man ser familjer tillsammans. Allt som oftast kommer familjemedlemmarna hem vid olika tider och har redan ätit i skolan eller på jobbet och tar bara något snabbt och enkelt när de kommer hem. När maten ätit går varje person ofta till sitt. Det kan vara läxor, arbeten som ska göras, städning, tv-tittande eller andra nöjen. Familjen hinner till vardags alltså ofta inte umgås så mycket. När det vankas storhelg och släkt eller vänner kommer på besök är det oftast andra bullar. Då samlas alla i kök eller vardagsrum för att titta på tv tillsammans eller spela spel. Dock finns det ibland vissa som hellre tar fram telefonen och börjar spela på den eller läsa något under tiden de andra umgås. Det blir dock allt vanligare att rum inreds just för socialt umgänge, även om de än så länge inte används för detta så ofta. Det kommer nog dock att ändras inom en snar framtid.

Äta tillsammans i familjen

Idag äter sällan familjen tillsamman till vardags utan det är vanligare vid jul, midsommar eller andra högtider. Under de vanliga veckorna är det vanligare att varje person äter en smörgås eller liknande när kvällen kommer eller efter jobbet. På helgen är det många som äter snabbmat eller ibland hemlagat framför tv:n, men inte heller då blir umgänget detsamma som det var för ett antal år sedan när familjen satt samlad runt middagsbordet och diskuterade hur dagen varit. Ett hem inreds idag ofta med matsalsbord och liknande, men de används ytterst sällan. Mer vanligt är att soffbordet eller det lilla köksbordet används för en snabb fika eller frukost. Bindefeld tipsar om dukning som kan vara rolig att använda när familjen väl samlas kring bordet. Dessutom kan en bra dukning imponera stort på eventuella gäster. En dukning är något som hela familjen kan deltaga i och hjälpa till med vilket kan göra det roligare att sedan sitta till bords tillsammans. Dessutom blir delen umgänge än lite större om man redan innan middagen kan samlas.

Roa hela familjen

Ett hem är idag ofta inrett med mycket elektriska och tekniska prylar. Många av dessa erbjuder ofta bara nöje för en person, eller så erbjuder de en form av osocialt nöje. Att titta på en film är ofta inte särskilt socialt. Det finns dock vissa tv-spel och liknande där hela familjen kan vara med och spela. Om man har en stor tomt kan man också göra olika spel och liknande utomhus. Man kan till exempel göra en variant av minigolf eller krocket i trädgården. Detta är ofta mycket socialt och det är något som även de allra minsta i familjen kan vara med och spela. Man kan också roa sig med olika lekar, oavsett årstid. Dessa kan också utföras inomhus. Varför inte skapa en lek som går ut på att familjemedlemmarna ska hjälpas åt att städa olika utrymmen i huset så snabbt och så noga som möjligt? Nytta och nöje förenat!