Inred en lantlig trädgård

Höjden av lantlig känsla kan man nog, hur mycket man än försöker, inte skapa inomhus. Det måste istället ske i trädgården, eftersom de flesta förknippar lantlivet just med att vistas utomhus, men närhet till djur och natur. Hur ska man då göra för att verkligen skapa känslan av en lantlig trädgård på tomten till sitt hem? Här kommer några tips för att lyckas.

Om man har tillräckligt med utrymme, tid och lust är ett av de bästa sätten att skapa lantlig känsla att börja hålla sig med höns på tomten. Detta kräver naturligtvis att man bygger ett hönshus, köper mat till hönsen och läser på om vilka behov de har i övrigt för att må bra, men i utbyte får man höra hönornas kluckande och sprättande, ett ljud som för de flesta är höjden av lantlig stämning. Dessutom kan man gå ut till sitt hönshus och samla in nyvärpta ägg, något som också bidrar till den lantliga känslan.marguerite-451180_960_720

Har man inte möjlighet att faktiskt skapa en liten bondgård på tomten kan man ändå föra in element från bondgårdar för att imitera samma känsla. Ett tips är till exempel att plantera blommor i gamla mjölkkannor i metall. Vilka blommor man planterar spelar också roll för vilken känsla trädgården får. För många svenskar är till exempel ”lantligt” förknippat med syrenbuskar, liksom med ängsblommor som smörblommor, hundkex och midsommarblomster. Det finns heller ingenting som säger att alla blommor i en trädgård måste vara planterade – att ställa fram en porslinsvas med vilda blommor på bordet i trädgården förvandlar omedelbart villatomten till en torparträdgård.

Slutligen är belysning en viktig del i att få till den rätta lantkänslan. En ljusslinga med lyktor ger kanske snarare känslan av amerikansk söder än svenskt torp, men om man inte är så noga med vilken typ av lantlighet det ska vara är det troligen den mest stämningsfulla typen av belysning. Annars är naturligtvis en öppen brasa en lantlig och somrig klassiker.

Något som inte går att undvika när man har en stor tomt, lantlig eller inte, är att man måste klippa gräsmattan regelbundet under sommaren. Denna syssla kan dock kännas lättare om man har en effektiv gräsklippare till hjälp. Du hittar gräsklippare för alla typer av tomter på Buildor.se.