Tips för ett lantligt vardagsrum

Många skulle kanske säga att köket är hemmets hjärta, men det finns många argument för att kalla vardagsrummet hemmets hjärta. Vardagsrummet är det rum där vi kanske tillbringar som mest tid i hemmet, där vi kryper ihop tillsammans om kvällarna och det rum som vi bjuder in våra gäster i när vi har besök. Om det är något rum i hemmet där man ska koncentrera sig på att få till den inredningsstil man vill ha, är det med andra ord vardagsrummet.

Om det är just en lantlig stil man vill ha, finns det flera saker man kan göra i vardagsrummet för att få till den rätta rustika, romantiska känslan som man förknippar med landet. Ett grundtips är till exempel att utgå från en ljus bas, det vill säga ljusa väggar och ett ljust golv. Genom att arbeta med denna bas och pastellfärger eller andra färger som accenter, får man lätt till den romantiska delen av den lantliga stilen. Något annat många förknippar med den lantliga stilen är antika möbler. Loppmarknader, auktioner och second hand-butiker är därför de bästa ställena att leta efter möbler och dekorationer som vaser, ljusstakar och annat när du ska inreda ett lantligt vardagsrum. Om du trots allt inte lyckas hitta just det soffbord du vill ha, till exempel, hittar du också ett stort antal soffbord i lantlig stil på Furniturebox.se.living-room-670237_960_720

På landet har man alltid nära tillgång till naturen, och en viktig inredningsdetalj när man inreder lantligt är därför att föra in naturen i hemmet. Färska blommor i en vas, till exempel, förhöjer rummet och gör omedelbart att man transporteras till en svensk sommardag på torpet eller lantstugan.

Om man tycker att de ljusa väggarna och det ljusa golvet känns kallt vintertid, utan färska blommor, kan en skön, stor matta också föra tankarna till landet. Under vintern kan man också vilja byta ut sina gardiner. På sommaren passar till exempel ett par skira spetsgardiner bäst till den romantiska, lantliga stilen, medan man på vintern med fördel kan välja lite tyngre, rutiga eller randiga bomullsgardiner. Genom att variera inredningen på detta sätt kan du få ett vardagsrum som känns lantligt året om, och som passar för Sveriges varierande årstider.