Lantlig inredning hemma

Det moderna och stilrena i all ära, men få saker får ett hus att kännas som ett hem som när man låter sig inspireras av det gamla, det lantliga.

När det gäller att låta sig inspireras av lantlig inredning så behöver man inte slå på stora trumman. Det kan handla om de små detaljerna, som gardinerna eller kökshanddukarna. Eller varför inte låta ett klassiskt lantligt förkläde hänga framme. På LaLiving hittar man exempelvis söta klassiska förkläden på www.laliving.se, vilket kan göra hela skillnaden när det gäller att få ett kök att kännas alltför sterilt och tillrättalagt till att få det att kännas mer hemtrevligt och lite lantligt.

Ett namn som är väldigt stort inom inredning i nuläget är Luke Edward Hall. Han är inte rädd för att blanda olika stilar. Inte sällan kommer inspiration av lantlig inredning in.


Köket är en plats där lantlig inredning passar sig väl. Det är också ett rum som i de flesta hushåll används mycket och därmed behöver renoveras med jämna mellanrum. Varför då inte välja att gå lite åt det lantliga hållet i sina val av köksluckor och bänkar? Att tänka hållbart har också blivit mer vanligt när man renoverar kök, både avseende sin ekonomi men också sett ur ett miljöperspektiv. Det blir allt vanligare att man väljer energisnåla vitvaror exempelvis.

Lantlig inredning lämpar sig även väl i vardagsrum och allrum. En chiffonjé i lantlig stil eller ett gammeldags matbord kan ge en mysig och lantlig känsla till rummet. Eller varför inte låta sig inspireras av det amerikanska, om man har möjlighet, och bygga sig en rejäl altan och har några gungstolar på. Detta är mycket vanligt på landsbygden i det stora landet i väst. Där i sin gungstol sitter man med ett stort glas iste och betrakar och begrundar världen utanför.

Något som ockskå kan ge en lantlig känsla är broderier. Det kända citatet ”Störst av allt är kärleken” har broderats många gånger, och det är citat som är tidlöst. Varför inte leta efter detta i en second hand butik eller på en loppmarknad. Ett annat citat som är välkänt och som broderats många gånger är ”Alla dessa dagar som kom och gick inte visste jag at att det var livet”. Det är också ett citat som ger utrymmer för reflektion.

Med rätt fingertoppskänsla kan lantliga inslag verkligen förgylla ett hem. Är du osäker avseende smak, var då inte rädd att fråga. Be någon du litar på om råd. Var inte för stolt eller känslig för att ta ärlig välmenande feedback. Var heller inte rädd för att testa. Gör man inte alltför dramatiska förändringar, så behöver det inte vara värre än att man ”gör om gör rätt” om det inte blir som man tänkt.

I slutändan, lita på din egen smak och ditt eget omdöme.